Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Helaas heeft 1 op de 5 volwassenen last van slaapproblemen. Een belangrijke oorzaak van slaapproblemen is een slechte luchtcirculatie. We bespreken waarom goede luchtcirculatie zo belangrijk is voor een goede nachtrust en geven we je slaaptips voor een betere slaapkwaliteit.
Slaap en luchtcirculatie
Als je goed slaapt, verbruik je zuurstof en produceer je koolstofdioxide. In een afgesloten ruimte kan koolstofdioxide achterblijven. Het is belangrijk dat er in een slaapkamer constant verse lucht binnenkomt en oude lucht wordt afgevoerd. Als een slaapkamer niet goed geventileerd wordt, kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Hierdoor kun je moeite hebben met in slaap vallen, snurken, slecht ademen tijdens het slapen gaan en behoefte hebben aan dutjes overdag. Of zelfs wakker worden met hoofdpijn!
Uit onderzoek blijkt, dat onvoldoende ventilatie een negatieve invloed heeft op de slaapkwaliteit. Slechte luchtkwaliteit verstoort je slaapritme, waardoor je minder diep slaapt.
Oorzaken van slechte luchtcirculatie
Er zijn verschillende oorzaken van slechte luchtcirculatie in de slaapkamer. Het komt vaak door te weinig ventilatie en frisse lucht. Maar het gaat niet alleen om een tekort, want ook een te hoge hoeveelheid vocht in de lucht, te hoge CO2-concentratie of te hoge temperatuur zorgt vaak voor slechte circulatie.
Bovendien kunnen stof, allergenen en schimmels en geurtjes van bijvoorbeeld meubels of verf bijdragen aan een verminderde rondgang van frisse lucht. Al deze factoren dragen bij aan een ongezonde slaapkamer omgeving, wat je slaapkwaliteit negatief beïnvloedt.
Slaaptips voor een betere luchtkwaliteit
Frisse lucht en lucht circulatie
Maar wat kun je zelf hieraan veranderen? Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen voor een gezondere slaapkamer en een diepe slaap. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende ventilatie voordat je gaat slapen. Open een raam, gebruik een ventilator, of installeer een ventilatiesysteem. Lucht je slaapkamer overdag en ‘s
‘s avonds goed door. Zorg dat je slaapkamer overdag goed geventileerd wordt door ramen en deuren even open te zetten. Frisse lucht is belangrijk voor een gezonde slaapomgeving en noodzakelijk om beter te slapen.
Ook goede luchtcirculatie draagt bij aan een betere slaapkwaliteit. Plaats horren om ‘s nachts ramen open te kunnen zetten voor frisse lucht, zonder last van insecten. De horren laten schone lucht door, maar houden insecten tegen. Zo geniet je van optimale ventilatie voor een goede nachtrust.
Stof
Soms helpt anti-allergie beddengoed om huisstofmijt allergenen te verminderen. Je kunt een luchtreiniger overwegen om stof, pollen en andere deeltjes te filteren. En ook vaker het beddengoed wisselen om stofophoping te voorkomen. Daarnaast zijn raamhorren een effectieve optie. Dit kan ook nuttig zijn voor mensen met hooikoorts.
Luchtkwaliteit
Een ander punt is het verlagen van de temperatuur. De ideale slaapkamertemperatuur is tussen de 15 en 19 graden. Beperk vocht door het gebruik van een ontvochtiger en verwijder eventuele schimmels.
Slaap verbeteren met handige tools
Er zijn verschillende apparaten die je kunt gebruiken. Koolstoffilters absorberen gassen en geurtjes. Een draagbare ventilator helpt lucht circuleren en temperaturen verlagen. Een ontvochtiger haalt vocht uit de lucht en een luchtreiniger filtert stof en pollen.
Met deze slaaptips zorg je voor een goede slaap, wat je slaapperiode ten goede komt. Let wel op dat je slaapkamer ‘s nachts donker is voor de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Overdag is daglicht juist belangrijk om je biologische klok te reguleren.
Slecht slapen door zware maaltijden ‘s avonds
Een zware maaltijd kort voor het naar bed gaan legt een grote druk op je spijsvertering. Je lichaam moet nog urenlang aan het verteren zijn waardoor je lichaam actiever blijft. Probeer daarom zware maaltijden met veel vet en eiwitten te vermijden in de avonduren. Je kunt zo slecht in slaap komen en je slaap verstoren.
Een lichte snack een paar uur voor het slapen gaan is prima. Denk aan een stuk fruit, een kom yoghurt of wat crackers met kaas. Dit geeft je lichaam genoeg energie en voedingsstoffen, zonder dat je spijsvertering overuren moet maken. Een glas warme melk met honing kan ook helpen om rustig in slaap te vallen. Vermijd koffie en vermijd cafeïne in energiedrankjes want deze houden je hersenen wakker.
Een regelmatig slaappatroon helpt
Een regelmatig slaappatroon helpt uitstekend voor een goede nachtrust. Het is heel belangrijk om een vast slaapritme te hebben als je s ‘avonds niet in slaap komt. Zo raakt je biologische klok gewend aan dit slaapritme en wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine gestimuleerd. Regelmaat helpt je lichaam om zich voor te bereiden op slapen.
Uiteraard verschilt de ideale hoeveelheid slaap per persoon. De meeste mensen hebben 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Ga op een tijdstip naar bed dat past bij het aantal uren slaap dat jij nodig hebt om je fit te voelen. Houd jezelf overdag niet expres wakker zodat je misschien makkelijk in slaap valt. Dit kan juist averechts werken. Zorg gewoon voor regelmaat.
Creëer de ideale slaapomgeving
Het interieur van je slaapkamer is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Zorg voor een donkere slaapkamer en verduistering met goede gordijnen of een slaapmasker. Ook draagt een comfortabel bed met een goed matras en kussens bij aan een goede nachtrust. Probeer je slaapkamer geluidsdicht te maken zodat de geluiden van buitenaf je slaap niet verstoren.
Beperk blootstelling aan elektronica
Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door smartphones, tablets en laptops kan de productie van het slaaphormoon melatonine verstoren en je wakker houden. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen geen gebruik te maken van elektronische apparaten. Stop met tv-kijken! Lees een boek, neem een warm bad of luister naar rustgevende muziek.
Goed slapen door te ontspannen
Je slaapkwaliteit begint eigenlijk al voor je naar bed gaat. De uren voor het slapen gaan zijn belangrijk om je lichaam en geest voor te bereiden op een goede nachtrust. Neem de tijd om te ontspannen door bijvoorbeeld te lezen, rustige muziek te luisteren of te mediteren. Vermijd inspannende activiteiten zoals sporten en vermijd stress.
Een warm bad of douche voor bedtijd kan helpen je lichaamstemperatuur te verlagen en slaapbevorderende hormonen aan te maken. Ook ontspannende thee met bijvoorbeeld lavendel, kamille of hop kan helpen je rustiger te maken. Je kunt de dag goed afsluiten met een massage of meditatie. Ga ontspannen naar bed want dit zorgt voor een betere nachtrust.
Consulteer een arts bij slaapproblemen
Bij sommige slaapproblemen is het verstandig om met je huisarts te praten. Slaapgebrek kan namelijk ook veroorzaakt worden door onderliggende medische of psychische aandoeningen. Denk aan depressie, stress, angst, spanning, chronische pijn of slaapapneu. Je arts kan je hierin adviseren.
Eenvoudige oplossing
Gelukkig kun je allerlei slaapproblemen eenvoudig oplossen door horren te plaatsen. Horren zijn zeer geschikt om insecten buiten te houden en frisse lucht binnen te laten. Vooral voor mensen met hooikoorts worden horren met pollengaas steeds populairder. Er zijn verschillende soorten horren beschikbaar voor elk type raam.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vaste raamhorren. Deze zijn geschikt voor ramen die niet vaak geopend worden. Ze bieden een permanente oplossing en zijn vaak op maat gemaakt. Rolhorren zijn handig voor ramen die regelmatig geopend en gesloten worden. Rolhorren kunnen gemakkelijk omhoog en omlaag worden gerold.
Magnetische horren zijn eenvoudig te installeren en te verwijderen, wat ze fijn en eenvoudig te gebruiken maakt voor huurwoningen. Voor openslaande deuren of schuifdeuren zijn plissé hordeuren een uitstekende optie.
Een goede nacht staat centraal voor je gezondheid. Hopelijk heb je met het lezen van de informatie en tips uit dit artikel genoeg handvatten om je slaapkwaliteit te verbeteren. Slaap lekker!